آموزش طراحی سایت

آموزش طراحی سایت مقدماتی تا پیشرفته

در دنیای امروز، دانستن نحوه انجام طراحی وب روز به روز اهمیت بیشتری پیدا می‌کند و اکنون حتی به یک مهارت ضروری برای افرادی که به دنبال درآمد بیشتر هستند، تبدیل شده است. تا همین 5 سال پیش طراحی وب می‌توانست بسیار پیچیده و دلهره آور باشد، اما امروزه این مهارت با توسعه اینترنت و فناوری به آسانی پیش می‌رود و تنها به تلاش و پشتکار شما نیاز دارد. حتی می‌توان گفت منابع زیادی در اینترنت وجود دارد و هرکسی می‌تواند مفاهیم ابتدایی این مهارت را به تنهایی یاد بگیرد تا به یک طراح وب عالی تبدیل شود. در این مقاله شما را با نحوه آموزش طراحی سایت آشنا می‌کنیم تا اگر قرار است در این مسیر قدم بگذارید، راهنمای مناسبی را در اختیار داشته باشید.

طراحی وب چیست و چه عناصری باعث کارایی آن می‌شوند؟

اگر قرار است یاد بگیرید که چطور وب سایت طراحی کنید، اولین قدم این است که بدانید طراحی وب دقیقا به چه معناست. طراحی وب بخشی هنری و بخشی علمی است که از هر دو جنبه خلاقانه و تحلیلی ذهن افراد استفاده می‌کند. طراحان وب آنچه را که مفهومی است در نظر می‌گیرند و آن را به تصاویری عناصری می‌کنند که برای مخاطب مناسب باشد. تصاویر، تایپوگرافی، رنگ‌ها، متن، فضای نگاتیو و ساختار در کنار هم قرار می‌گیرند و نه تنها تجربه کاربری را ارائه می‌دهند، بلکه مجرایی برای انتقال ایده‌ها می‌شوند. مهارت‌های طراحی وب انواع تکنیک‌ها و تخصص در ایجاد وب سایت‌هایی را پوشش می‌دهد که هم کاربردی و هم از نظر بصری جذاب باشند.

یک طراح وب خوب، اهمیت هر قطعه از یک طراحی را درک می‌کند. آن‌ها در سطح ایده‌آل انتخاب می‌کنند و به هر عنصر سبک می‌دهند، در حالی که هرگز از نحوه ترکیب عناصر و عملکرد آنها در رسیدن به اهداف بزرگ‌تر طراحی غافل نمی‌شود.

هر چقدر هم که جلوه‌های بصری طراحی وب سایت تماشایی باشد، بدون سازماندهی بی‌معنی هستند. منطق شما باید ترتیب ایده‌ها و تصاویر را در هر صفحه هدایت کند و همچنین نحوه سفر کاربران را در آن به وضوح مشخص نماید. طراحی وب سایت را می‌توان به چندین زیر شاخه تقسیم کرد. برخی از طراحان تخصص خود را تنها در زمینه‌هایی مانند UI، UX، SEO و سایر زمینه‌های تخصصی پیش می‌برند. همان‌طور که سفر خود را برای آموزش طراحی سایت شروع می‌کنید، باید کمی در مورد تمام این جنبه‌های مختلف طراحی وب هم اطلاعاتی را به دست آورید.

فرانت اند (Front end) به آنچه بازدیدکنندگان سایت می‌بینند مربوط می‌شود

در روند یادگیری طراحی سایت، حتما با مفهوم Front end و Back end روبرو خواهید شد. بک اند همان بخشی است که با سرور ارتباط دارد در حالی که فرانت اند بیشتر بر مشتری متمرکز است. Front end جایی است که HTML، CSS، جاوا اسکریپت و سایر کدها برای نمایش یک وب سایت با هم ترکیب می‌شوند. همان‌طور که در حرفه خود پیشرفت می‌کنید، ممکن است وارد حوزه‌های تخصصی‌تری برای یادگیری توسعه وب شوید. ممکن است در نهایت با چارچوب‌هایی مانند React یا Bootstrap هم کار کنید یا با جاوا اسکریپت و jQuery عمیق‌تر آشنا شوید. اینها زمینه‌های پیشرفته‌تری هستند که در ابتدا نباید زیاد نگران آنها باشید.

همچنین در نظر داشته باشید که Back end به هر چیزی اشاره دارد که در پشت صحنه نمایش یک وب سایت اجرا می‌شود. وب سایت‌ها بر روی سرورها قرار دارند و هنگامی که کاربر درخواست می‌کند در بخش خاصی از یک وب سایت حرکت کند، سرور این اطلاعات را دریافت می‌کند و به نوبه خود، تمام کدهای HTML و سایر کدها را بیرون می‌کشد تا به درستی در مرورگر کاربر نمایش داده شوند. سرورها میزبان داده‌هایی هستند که یک وب سایت برای عملکرد نیاز دارد.

توسعه دهندگان وب که در توسعه back-end تخصص دارند و اغلب برنامه نویسانی هستند که با زبان‌هایی مانند PHP کار می‌کنند. آنها همچنین ممکن است از یک چارچوب پایتون مانند جنگو هم استفاده کنند و یا کد جاوا بنویسند. این دسته از متخصصان می‌توانند پایگاه داده‌های SQL را مدیریت کنند و از زبان‌های برنامه نویسی یا فریم ورک‌های دیگر استفاده نمایند تا مطمئن شوند که سرورها، برنامه‌ها و پایگاه‌های داده با هم کار هماهنگ هستند.

نکته: برای آموزش طراحی سایت، نیازی نیست در مباحث back-end خیلی عمیق شوید، اما باید هدف آن را درک کنید.

طراحی بصری خوب وب سایت‌ها را متمایز می‌کند

شاید با یک نگاه به سایت‌هایی که می‌شناسید گمان کنید که این طراحی اصلا سخت نیست و به راحتی قابل انجام است، اما همه آنها بر اساس اصول طراحی بصری پیش می‌روند و بدون آشنایی با این مباحث شما چالش‌های زیادی را تجربه می‌کنید. کسانی که می‌توانند تفاوت بین طراحی خوب و بد را تشخیص دهند، زمان آسان‌تری برای یادگیری توسعه وب خواهند داشت. درک نحوه عملکرد طراحی بصری مهم‌ترین توانایی است که باید در خودتان تقویت کنید. به این معنی که قوانین ترکیب بندی را بدانید و درک کنید که چگونه عناصری مانند اشکال، فضا، رنگ و هندسه با هم ترکیب می‌شوند.

نحوه آموزش طراحی سایت به صورت گام به گام

گفتیم که در گام اول باید مفاهیم کلیدی طراحی بصری را درک کنید. برای شروع این کار در نظر بگیرید که هر حرف، حاشیه و خط برای تقسیم بندی باید در یک مسیر منظم قرار گرفته باشد تا ساختار کلی سایت را منطقی نشان دهد. یادگیری طراحی سایت دقیقا به معنی درک نحوه استفاده از خطوط، برای ایجاد تعادل در چیدمان کلی سایت است.

همچنین فراموش نکنید که سه شکل اصلی در طراحی بصری شامل مربع، دایره و مثلث هستند. مربع‌ها و مستطیل‌ها برای طراحی بلوک‌های محتوا کار می‌کنند، دایره‌ها بیشتر برای دکمه‌ها استفاده می‌شوند و مثلث‌ها اغلب برای نمادهایی استفاده می‌شوند که همراه با یک پیام مهم یا دعوت به اقدام هستند. شکل‌ها همچنین دارای حس عاطفه خواهند بود، به این معنی که مربع‌ها با قدرت، دایره‌ها با هماهنگی و راحتی و مثلث‌ها با حس مهم بودن هماهنگ هستند.

در کنار این موارد آشنایی با بافت را هم در روند آموزش طراحی سایت فراموش نکنید؛ زیرا از طریق بافت، ما تصور می‌کنیم که چیزی خشن است یا صاف. بافت‌ها را می‌توان در سراسر طراحی وب مشاهده کرد. از پس‌زمینه‌های کاغذی گرفته تا بنرهای طراحی شده با آجرنما. از انواع مختلف بافت‌ها می‌توانند طرح‌های خودتان را جالب‌تر کرده و به آن‌ها حس فیزیکی بدهید.

همچنین اگر می‌خواهید یاد بگیرید که چگونه وب سایت طراحی کنید و وب سایت‌هایی بسازید که برای چشم مخاطب مشکلی ایجاد نمی‌کنند (اصطلاحا زننده نیستند)، باید با تئوری رنگ‌ها آشنا شوید. درک چرخه رنگ، رنگ‌های مکمل، رنگ‌های متضاد و احساساتی که رنگ‌های مختلف برمی‌انگیزند، شما را به یک طراح وب بهتر تبدیل می‌کند. بخش بزرگی از دانستن نحوه طراحی وب این است که بدانید چه ترکیب رنگی با هم خوب به نظر می‌رسد.

اصول اولیه HTML را بدانید

زبان نشانه گذاری فرامتن (HTML) دستورالعمل‌هایی را برای نحوه نمایش محتوا، تصاویر، پیمایش و سایر عناصر یک وب سایت در مرورگر وب افراد ارائه می‌دهد. اگرچه لازم نیست در HTML متخصص باشید، اما آشنایی با آن به شما کمک می‌کند تا با نحوه کارکرد این زبان در طراحی سایت آشنایی داشته باشید، حتی اگر از یک پلتفرم طراحی رایگان مانند وردپرس استفاده می‌کنید.

تگ‌های HTML دستورالعمل‌هایی هستند که مرورگر برای ایجاد یک وب سایت از آن استفاده می‌کند. سرفصل‌ها، پاراگراف‌ها، لینک‌ها و تصاویر همگی توسط این تگ‌ها کنترل می‌شوند. به طور ویژه باید بدانید که چگونه تگ‌های هدر مانند تگ‌های H1، H2 و H3 برای سلسله مراتب محتوا استفاده می‌شوند. علاوه بر تأثیر بر ساختار طرح، تگ‌های هدر در نحوه طبقه‌بندی خزنده‌های وب یک طرح و تأثیرگذاری بر نحوه نمایش آن‌ها در رتبه‌بندی جستجوی ارگانیک هم مهم هستند.

CSS را بشناسید

آموزش طراحی سایت را بدون آشنایی با CSS پیش نبرید. CSS (یا Cascading Style Sheets) استایل و دستورالعمل‌های اضافی در مورد نحوه ظاهر شدن یک عنصر HTML به ما ارائه می‌دهد. انجام کارهایی مانند اعمال فونت، افزودن padding، تنظیم تراز، انتخاب رنگ‌ها و حتی ایجاد شبکه‌ها از طریق CSS امکان پذیر است. درک این مورد که CSS چطور کار می‌کند، به شما امکان می‌دهد وب‌سایتی با ظاهر منحصر به فرد ایجاد کرده و کاربر را راضی نگه دارید. برای دیک این زبان بهتر است با دو نوع کلاس اصلی آشنا باشید.

  • کلاس‌های پایه CSS

یک کلاس CSS لیستی از ویژگی‌هایی است که در استایل کردن یک عنصر جداگانه با هم ترکیب می‌شوند. چیزی مانند متن بدنه می‌تواند فونت، اندازه و رنگ را به عنوان بخشی از یک کلاس CSS در خود جا داده باشد.

  • کلاس‌های ترکیبی CSS

یک کلاس ترکیبی روی یک کلاس پایه موجود ساخته شده است. تمام ویژگی‌هایی مانند اندازه، رنگ و هم‌ترازی را که ممکن است قبلا وجود داشته باشد را هم به ارث می‌برد. سپس می‌توان ویژگی‌ها را برای اعمال تغییرات جدید به آن اضافه کرد. کلاس‌های ترکیبی در زمان شما صرفه جویی می‌کنند و به شما امکان می‌دهند انواع کلاس‌های کاربردی‌تری را تنظیم کنید تا طراحی سایت شما جلوه خاص خودش را به دست آورد.

مبانی طراحی UX و UI را بیاموزید

کسانی که می‌خواهند توسعه وب را یاد بگیرند، اغلب UI و UX را اشتباه می‌گیرند. UX (تجربه کاربر) جادویی است که یک وب سایت را زنده می‌کند و آن را از حالتی ایستا و بی‌روح به چیزی تبدیل می‌کند که با احساسات کاربر درگیر شده است. انتخاب رنگ، محتوا، تایپوگرافی، چیدمان و جلوه‌های بصری همه در کنار هم قرار می‌گیرند تا به مخاطبان شما خدمت کنند. در روند آموزش طراحی سایت یادتان باشد که طراحی تجربه کاربری به دقت و برانگیختن احساسات مخاطبان اشاره دارد. این مورد نه تنها یک سفر آرام را به کاربر ارائه می‌دهد، بلکه آنها را با نهاد یا برند پشت طراحی وب مرتبط می‌کند. برای آشنایی با UX مباحثی همچون شخصیت کاربر، معماری اطلاعات برای گردش راحت‌تر کاربران، وایرفریم‌ها و نمونه‌های اولیه (Prototyping) را در نظر داشته باشید.

در مقابل این مورد، طراحی UI (واسط کاربری) هم موضوع بزرگ دیگری است که با یادگیری طراحی وب سایت به آن خواهید پرداخت. رابط کاربری مکانیزمی است که تکه‌ای از فناوری را وارد عمل می‌کند. برای درک این مورد می‌توانید به سوئیچ کنترل صدا در رادیو ماشین فکر کنید که برای تنظیم صدا بسیار کاربردی است. در وب سایت شما هم مواردی مانند دکمه‌ها که به کاربر اجازه می‌دهند تعامل بیشتری با سایت داشته باشد، در این دسته بندی قرار می‌گیرند. در این مبحث هم طراحی بصری و سادگی سایت حرف اول را می‌زنند. فراموش نکنید تعامل با یک وب سایت باید موبایل پسند باشد و از الگوهای تکرارپذیر پیروی کند. همچنین نقاط کنترلی برای استفاده آسان در نظر گرفته شوند.

برای آموزش طراحی سایت با تایپوگرافی آشنا شوید

فونت‌ها می‌توانند صداها یا احساسات متفاوتی را منتقل کنند و همچنین بر خوانایی تأثیر بگذارند. اگر در حال یادگیری طراحی وب هستید، دانستن نحوه استفاده از تایپوگرافی ضروری است. تایپوگرافی اهداف مختلفی در طراحی وب دارد. اولین اولویت این مسئله سودمندی یا همان خوانا کردن محتوا است. همچنین می‌تواند احساسات و فضا را برانگیزد و استفاده سبک خاص تایپوگرافی به زیبایی شناسی کلی کمک کند.

برای رسیدن به این منظور ابتدا به سراغ سریف (Serif) بروید. حروف سرف دارای خطوط کوچکی هستند که هر حرف را زیبا می‌کنند. Sans serif یا خط بدون دندانه هم گزینه بعدی است که باید در مسیر آموزش طراحی سایت به آن بپردازید. همان‌طور که از نام آن پیداست، تایپ‌فیس‌های sans serif فاقد خطوط شناسایی حروف سرف هستند. این حروف چاپی در سراسر قلمرو دیجیتالی وب سایت‌ها و برنامه‌ها یافت می‌شوند. در نهایت باید با Display یا همان حروف نمایشی آشنا شوید که اغلب برای سرفصل‌ها استفاده می‌شوند. این حروف می‌توانند بزرگ و تأثیرگذار باشند یا از خطوط تیز و نازک ساخته شوند. آنها معمولا حروف پیچیده‌ای دارند و برای جلب توجه کاربران طراحی شده‌اند.

اصول ایجاد طرح بندی را درک کنید

چشمان ما به طور خودکار به الگوهای طراحی خاصی عادت دارد و مسیری آسان را برای بررسی دوست دارد. در اصل ما به طور شهودی می‌دانیم کجا را نگاه کنیم، زیرا در طول زندگی خودمان بارها و بارها این الگوها را دیده‌ایم. دانستن الگوهای طراحی به ما کمک می‌کند وب سایتی ایجاد کنیم که جریان روانی را در محتوا و تصاویر راه بیندازد. در نظر داشته باشید دو الگوی رایج چیدمان وب الگوهای Z و الگوهای F هستند.

اگر به صرفه‌جویی در استفاده از کلمات، تصاویر و مقادیر مشخصی از فضای منفی، فکر می‌کنید الگوی Z روشی کارآمد است. در اصل باید عناصر را طوری کنار هم بگذارید که یک الگوی Z را در چشم مخاطب ایجاد کنید. همچنین وقتی به طرح‌های متمرکز روی متن، مانند یک نشریه آنلاین یا یک وبلاگ فکر می‌کنید، اغلب از یک الگوی F پیروی خواهید کرد. یعنی در سمت چپ صفحه، فهرستی از مقالات یا پست‌ها و در قسمت اصلی صفحه، ردیف‌هایی از اطلاعات مرتبط را در نظر خواهید گرفت.

در کنار درک الگوهای چیدمان محتوا، دانستن اصول طراحی وب ریسپانسیو هم بسیار مهم است. یک وب سایت واکنش‌گرا با توجه دقیق به اینکه در چه دستگاهی نمایش داده می‌شود، طراحی خواهد شد.

و در آخر، آموزش طراحی سایت با منتور باتجربه

پیشنهاد می‌کنیم برای موفقیت حتمی در آموزش طراحی سایت، از کسانی کمک بگیرید که روزی در ابتدای مسیر بودند و حالا می‌توانند تجربیات خود را با شما به اشتراک بگذارند. این افراد منبع بسیار خوبی برای دریافت بازخورد در مورد کار شما و یافتن نکاتی هستند که درست انجام می‌دهید و نیاز به بهبود دارند. در زمان جستجوی مربی مناسب، مطمئن شوید شخصی را پیدا می‌کنید که طراحی مورد علاقه شما را انجام می‌دهد و در چیزی که می‌خواهید یاد بگیرید متخصص است. مربیان می‌توانند مسیر روشنی را از سال‌هایی که قرار است در این زمینه سپری کنید به شما ارائه دهند، بنابراین شما مجبور نیستید در روند یادگیری طراحی وب، چرخ را دوباره اختراع کنید.